آزمایشات تشخیص قند خون

portfolio image

آزمایش قند خون به روش های مختلفی انجام می شود که هر کدام برای موارد خاصی به کار می رود بر حسب اینکه هدف از اندازه گیری خون ناشتا چه باشد به چهار نوع تقسیم میشود:

 

1- قند خون ناشتا  FBS (Fasting Blood Sugar)

از آنجائیکه قند خون بعد از خوردن غذا افزایش می یابد برای بررسی میزان قند ،مقادیر قند در وضعیت پایه تعیین میشود ،بنابراین این تست باید بصورت ناشتا انجام شود.

  • -قبل از انجام آزمایش باید حداقل 12 – 10 ساعت ناشتا باشید .
  • در طول مدت ناشتایی از مصرف دخانیات،جویدن آدامس و تمرین بدنی و ورزش پرهیز نمایید(این موارد ممکن است منجر به تحریک سیستم گوارش و عضلانی و تغییر در نتایج آزمایش شود)
  • بعد از نمونه گیری شما می توانید رژیم غذایی عادی و فعالیت روزانه خود را شروع کنید

تفسیر نتایج تست FBS

حداقل قند خون بین 65 تا 70 میلی‌گرم در دسی لیتر و حداکثر آن بین 100 تا 110 میلی‌گرم در دسی لیتر است. البته گاهی افزایش قند خون گذرا و بر اثر استفاده از مواد قندی در روز گذشته است و چندان نگران‌کننده نیست و توصیه می‌شود که آزمایش یکبار دیگر تکرار شود.

 

اگر قند خون افراد بالغ کمتر از 60 و یا بیشتر از 400 باشد بسیار نگران‌کننده است و ممکن است در کنار آن عدد ستاره یا علامتی زده شود. اگر قند خون نوزاد کمتر از 30 و بیشتر از 300 باشد نیز نگران‌کننده و خطرناک است.

 

2-قند خون دو ساعته :

آزمایش قند خون 2 ساعت پس از غذا ،‌آزمایش با ارزشی برای غربالگری تشخیص دیابت  و همچنین  در ارزیابی پاسخ به درمان و مانیتورینگ داروهای مصرفی در بیماران مبتلا به دیابت انجام میشود . در این تست پس از آزمایش خون ناشتا و خوردن صبحانه‌ معمولی، مجددا آزمایش تکرار می‌شود. در صورتی که بیمار مشکلی داشته باشد، طی 2 ساعت قندخون وی تنظیم نمی‌شود .لازم به ذکر است که مصرف داروهایی که بر نتیجه آزمایش اثر می گذارند باید بررسی شود .

 

  • قبل از آزمایش حداقل 12 – 10 ساعت ناشتا باشید و در طی ناشتایی از خوردن چای و قهوه پرهیز نمائید اما نوشیدن آب در حد لازم مانعی ندارد. (زمان ناشتایی نباید کمتر از 8 ساعت و بیشتر از 16 ساعت باشد) .
  • پس از این که نمونه خون برای اندازه گیری قند خون ناشتا از شما گرفته شد صبحانه معمولی که هر روز می خورید را میل نمائید.
  • بلافاصله پس از تمام شدن صبحانه ساعت را یادداشت کرده و طوری وقت را تنظیم نمائید که دقیقاً دو ساعت بعد از خونگیری اول در آزمایشگاه حضور داشته باشید تا از شما خون گرفته شود به هم خوردن زمان فوق یعنی کمتر از 2 ساعت یا بیشتر از دو ساعت سبب اشتباه در نتیجه آزمایشات خواهد شد.(حتی الامکان صبحانه را در آزمایشگاه صرف نموده و تا زمان انجام آزمایش در آزمایشگاه منتظر بمانید.)
  • قبل از انجام نمونه گیری و در حین 2 ساعت آمادگی ، از انجام ورزش سنگین و هرگونه فعالیت بدنی غیر معمول خودداری نمایید.
  • قبل از انجام آزمایش (در طی مدت ناشتایی شب قبل) و در حین 2 ساعت آمادگی اکیدا از مصرف دخانیات اجتناب نمائید زیرا باعث افزایش سطح گلوکز خون می گردد.
  • در طی 2 ساعت آمادگی از خوردن هر نوع خوردنی و آشامیدنی (آب در حد متعارف اشکالی ندارد) خود داری نمائید
  • روزی که قرار است آزمایش از شما به عمل آید به هیچ عنوان از قرصهای پایین آورنده قند خون استفاده ننمایید، در غیر اینصورت مسئولین نمونه گیری را مطلع سازید.
  • مصرف استامینوفن قبل از آزمایش ممکن است باعث افزایش کاذب قند خون شود ،‌بنابراین توصیه می شود که در صورت مصرف ،‌موضوع را به پزشک اطلاع دهید.